Ügyfélszolgálat: +36 20 939-2035 Nyitvatartás: H-Cs: 08:00-16:30, P: 08:00-14:00, hétvégén zárva

2018
Jul
11

Miért küldjünk gyászjelentést?

Ha kellene egy ki segítség, minták és sablonok, idézetek és dekorációk közül választhat.

gyászjelentés minták

Mert a gyászjelentés helyettünk beszél… és megszólalni ilyenkor nehéz.

Igen, 2018-ban, a digitális korszak küszöbén, megszólalni ilyenkor nehéz. Akkor is, ha azt kell közölnünk, hogy szerettük és elhunyt; ha azt kell mondanunk, hogy nem tudom, Te hogy érzel, de szívesen látunk a temetésen; ha azt kell mondanunk, csak tudj róla..megszólalni akkor is nehéz. Felvenni a telefont nehéz. Megírni az e-mailt nehéz. Becsöngetni és azt mondani, rossz hírt hoztam.. ez nehéz. Keresni a szavakat, a hangsúlyt, a hangnemet, nem elérzékenyülni, nem sírni, tombolni, üvölteni, vagy nem ítélkezni, ez mind nehéz.

Ilyenkor kézben fogni egy darab papírt, kapaszkodó. A papírnak van színe, szaga, vastagsága. Vannak paraméterei. Valami, ami létezik. És beszél helyettünk arról, ami már nem létezik. Könnyebb annak, akinek el kell mondania, hogy szerettük, becsültük és most gyászoljuk.

A gyászjelentést, – mely főnév A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: 1. Vkinek a halálát tudató, rendsz. fekete keretes kisebb nyomtatvány.  – át lehet adni annak, akinek kötelező, akinek nehéz elmondani, akinek nehéz lesz majd befogadni, akit nem is nagyon érdekel és akit nagyon meg fog viselni a hír, és nem kell sokat mondanunk hozzá.

A gyászjelentés informatív. Az első sokkban elfelejti az értesített, hogy hol és mikor teheti tiszteletét. Higgyük el, neki sem kellemes utána ezért telefonálni még egyszer….És nekünk sem kell újra és újra végighallgatni, elmondani.

Fiatal vagyok, miért készítsek és küldjek gyászjelentést? A parte cédula, a gyászértesítő csak az idősebb korosztálynak fontos?

A gyászjelentés emlék. Az emlékek maradandóak. Az e-mailek, FB posztok, közösségi médiás megjelenések, telefonok, SMS-ek illékonyak. A szó elszáll…

Mit írjak a gyászértesítőbe?

A lényeget mindenképp. És azt is, amit nem akarsz sokszor elmondani, vagy egyáltalán nem akarsz róla beszélni, de jó tudni mindenkinek. Rengeteg előre megírt szöveg van , nem szükséges egy gyászjelentés megszerkesztéséhez írói véna ( persze az sem baj, ha van).

Legyen benne az elhunyt neve, a halál dátuma. A temetés helyszíne és időpontja, ha már megvan. Ha még nincsen, akkor az, hogy mikor és hol tud később erről érdeklődni az értesített, vagy csupán annyit, hogy a temetés dátumát később közöljük.

Ezek mindenképp fontosak, ezután pedig azt írunk bele, amit jónak látunk. Beleírhatjuk, kik búcsúztatják (családtagok, ismerősök), lesz-e a temetés után fogadás, az elhunyt családja szívesen fogadja-e a gratulációkat, vagy inkább elzárkózna, virágot/koszorút/csokrot lehet-e hozni vagy sem, a szertartás részleteit, a halál okát és bármit, amit meg szeretnénk osztani nyilvánosan. A humoros szövegek lehet, hogy a gyászoló családot esetleg boldoggá teszik, de a gyászértesítőt olvasók még egy humorista esetében sem biztos, hogy helyénvalónak fogják azt tartani. Gondoljunk rájuk is, a gyászjelentés az ő kedvükért is készül.

Gyászjelentés minták és sablonok minden olyan helyen elérhetőek, ahol ilyet nyomtatnak. Ha egyik előre megírt szöveg sem tetszik, kérjünk bátran segítséget, a nyomdában tudnak segíteni.

További minták a facebook oldalunkon, ide kattintva elérhetők!

gyászjelentés minták nagy választékban

válaszható és egyedi dekorációk gyászértesítőre

álló, fekvő gyászjelentés és még sok minden más

gyászjelentések sokféle alakban, mintával

egy teljes csomag gyászjelentés küldéséhez

gyászjelentés gyászborítékkal