Ügyfélszolgálat: +36 20 939-2035 Nyitvatartás: H-Cs: 08:00-16:30, P: 08:00-14:00, hétvégén zárva

2018
Aug
28

Matt fólia – a matt fekete design kulcsa (2.rész)

Matt fólia –  A matt fekete dizájn delíriuma 2. rész

Előző blogbejegyzésünkbemár írtunk arról, mit sugall a matt fekete (minőséget kompromisszumok nélkül és belső értékeket, mentesen minden hivalkodástól) valamint az ebből adódó veszélyekről. Most elárulunk pár rejtett buktatót és lehetséges megoldásait is, tesszük ezt legutóbbi „matt fekete megrendelésünk”, a Castellum Hotel Hollókő nyomdai anyagai kapcsán. Avagy miért barátunk a matt fólia?  (ide kattintva több fotó)

Matt fólia – a matt fekete design kulcsa

Fekete felületekre matt fólia dukál!

Az első részben már említett értékrendnek: „ minőségi termék /szolgáltatás” a megrendelő megfelelt, tehát emiatt nem kellett aggódnunk. A speciális adottságok: egy 4 csillagos vidéki wellness szálloda étterme, mely nagy hangsúlyt fektet a palóc hagyományok ápolására és a nemzetközi reformkonyha mai elváráraira is. Emellett igényli a fiatalos, minőségi és mai megjelenést.

Finomítani kellett tehát a matt fekete megjelenésen. A korábbi bejegyzésben említett hatások:

  • a matt fekete rideg profizmusa
  • ultramaszkulin
  • kompromisszumok nélküli
  • ultramodern

nem tükrözték pontosan a szolgáltatást. Lágyítani az összhatást több módon lehet.

  1. kísérőszínekkel
  2. anyagválasztással
  3. felületkezeléssel

Színek-alapszínek-kísérőszínek:

Sokan a fekete termékeknél azzal a kéréssel fordulnak hozzánk, hogy fekete papírra nyomtassunk fehérrel…Elsőre logikusan is hangzik. Ám, ha az otthoni nyomtatónkra gondolunk, abban vajmi kevés fehér tintapatront találunk. Egy digitális nyomda esetében is ugyanaz a helyzet. Nincsen fehér tintánk.

TIPP: Ha valaki ragaszkodik a fekete papíron fehérrel történő megjelenéshez, akkor azt szitázással kell megoldani, ami ugye nem az az árkategória és időben sem ugyanaz. Természetesen más hatású is. Nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen más. El kell döntenie a megrendelőnek, melyiket választja. Tegyük fel, hogy a megrendelő a szerintem élesebb körvonalakat adó fehér felületre fekete nyomtatást választja.(Teljesen beborítja a fekete festék a papírt, csak a betűk helyét hagyja fehéren) Ekkor (az otthon próbálkozóknak) a következőkre kell figyelni:

TIPP :nyomtatásban a CMYK (cián, magenta, sárga, fekete) színtéreben ebből a 4 alapszínből állítjuk elő az összes színt. A feketét 2 módon lehet megjeleníteni: 100% fekete és a másik három 0% VAGY C:60% M:60% Y:40% K:100% beállításokkal. Utóbbi sokkal szebb, fedettebb, mélyfekete árnyalatot eredményez, de csak nagy felületen alkalmazható. Például betűknél NEM jó, ott a C:0% M:0% Y:0% K: 100% a helyes, mert ha a vékony betűk 4 színből állnak össze nagyobb az “elcsúszás” esélye vagyis a 4 „alapszín” nem illeszkedne tökéletesen. Kilóg pl a sárga és ilyenkor a fekete betűnek sárga “árnyéka” lesz.

Lágyítás kísérőszínekkel:

a fekete markáns, mindent uraló megjelenése egy fiatalos, lendületes gasztronómiai tér esetén talán túlzás lenne, mindenképpen igényel harmonikus kísérőszíneket.

TIPP: A Castellum Hotel Hollókő kreatívja a fekete-fehér-bronzos/aranyos kombinációt választotta. Ez mindenképp lágyabb és az aranyló színeknek köszönhetően a hagyománytisztelő felfogásuknak is megfelelő.

Matt fólia + Lágyítás kísérőszínekkel

Matt fólia – fekete-fehér-bronzos/aranyos szín kombinációval

Anyagválasztás:

Vastag, vékony, kreatív vagy fényes? A papírválasztás döntő fontosságú. Hagyományosan a vastag (nehéz) kreatív papírt tartják minőséginek. Ám ezzel vigyázni kell! Van olyan kreatív papír, amin csak a szitanyomás lehetséges. Minél kevésbé sima a papír felülete, annál nehezebben tapadnak meg rajta a digitális nyomtató festék szemcséi.

TIPP: Célszerű olyan simaságú kreatív papírt választani, amin még tökéletes a digitális nyomtatás minősége, de már vastagabb, bordázottabb így kellemesebb tapintású. A Castellum Hotel étlapján is ez utóbbi megoldást alkalmaztuk. A kellemes tapintásnál el is érkeztünk a következő buktatóhoz: az ujjlenyomatok….

Felületkezelés:

A fekete szín kiemeli a hibákat. Az utolsó apró, pici eltérés is üvöltő hibává alakul, ha fekete háttér elé helyezzük. Ezért követeli meg a fekete szín a tökéletes gondosságot. És a matt fóliázást. Bármilyen fekete felületen azonnal meglátszik a por, a vízcsepp nyoma, a kopás, az ujjlenyomat, a lehelet is. Ahogyan a metál fekete autófényezés úgy a fekete papír is érzékeny …mindenre. Ezért ajánlott (mit ajánlott, kötelező!) fóliázni. Lehet fényes vagy matt fóliával. A fólián nem tapad meg (annyira) az ujjnyom, a por. A fényes fólia ragyogó!..és tükröződő..és gyakran olvashatatlan, ha vékony grafikát tartalmaz. A megrendelő legnagyobb igyekezetére is visszaüthet. És hát a fényes fólia, nem minden esetben elegáns. A matt fekete azt sugallja: „Nem kell a külcsín! Önmagában értékes vagyok!” Hát nem kell az extra fény…

TIPP: Fekete felületekre matt fólia dukál! Mert óvja a felszínt, nem tükröződik, nem vonzza a port és a zsírt, nem ellensége a vakunak… ez utóbbi pedig a szelfi és insta-korszakban, megfizethetetlen…

att fólia - nem vonzza a port és a zsírt, nem ellensége a vakunak

Matt fólia – Mert óvja a felszínt, nem tükröződik